Een foto, een verhaal: Toto als hartchirurg
Er bestaan in de communicatiebranche een aantal gouden regels. Een van de belangrijkste is ‘underpromise and overdeliver’. In goed Nederlands betekent die uitdrukking: beloof nooit meer dan je waar kunt maken. Sterker nog, temper als het even kan de verwachtingen, zodat iedere verrassing altijd een positieve wordt.
Toto Wolff is er een ster in. Voor aanvang van dit Formule 1-seizoen moest er volgens Toto niet te veel verwacht worden van zijn team. Tijdens de tests in Barcelona was hij erachter gekomen dat Mercedes ongeveer een halve seconde achterstand had op Ferrari. We weten nu waar die voorspelling op uitgedraaid is: Mercedes won de eerste zes races van het seizoen, het staat een straatlengte voor in beide wereldkampioenschappen en de titelstrijd is eigenlijk nu al voorbij.
Hoe dan ook verklaarde Toto Wolff deze week, voorafgaand aan de Grand Prix van Canada, dat zijn equipe het zwaar zou krijgen in Montreal, ondanks het feit dat de motor wéér een upgrade en nog meer paardjes onder de cilinderkoppen krijgt. Hij stelde in een officieel persbericht van Mercedes dat Canada “a huge challenge” zou worden omdat het Circuit Gilles Villeneuve een baan zou zijn die de concurrentie beter ligt. “Er zijn veel lange rechte stukken, en weinig bochten waarin we tijd goed kunnen maken,” luidde het oordeel van Toto.
Tja.
Dat Toto het als teammanager van Mercedes AMG F1 goed doet, is een understatement. Je kunt zelfs stellen dat hij aan het roer staat van misschien wel het beste Formule 1-team in de historie van de sport. Zijn bescheiden benadering naar de buitenwereld helpt daarbij zonder twijfel. Hij is zelfs zo succesvol, dat er nu hardnekkige verhalen de rondte doen dat Toto op zoek is naar een nieuwe uitdaging.
Echter, als ik Toto een tip mag geven: er zijn een aantal beroepen waar hij zich beter verre van kan houden. Functies waarbij je op zoek bent naar een beetje bevestiging en overselling, en waarbij je juist geen getemperde verwachtingen kunt gebruiken.
Stel je bijvoorbeeld voor dat Toto Wolff de piloot is op je chartervlucht naar de zon, terwijl je net de stoelriem vast doet:
“Goedemorgen dames en heren, welkom op deze vlucht naar Rhodos. Mijn naam is Toto Wolff en ik ben uw gezagvoerder vandaag. De vliegtijd naar Rhodos bedraagt ongeveer 3 uur en veertig minuten en het weer is over de gehele route perfect. Helaas kunnen we niet garanderen dat we veilig op onze plaats van bestemming aankomen. Een onweersbui zit immers in een klein hoekje, en je weet nooit of onze straalmotoren onderweg een vlucht regenwulpen tegenkomen. Kortom, een noodlanding kunnen we nooit uitsluiten. Maar het is ons plan om in de lucht te blijven!”
Toto Wolff als hartchirurg lijkt me ook een onheilspellend vooruitzicht, terwijl je vlak voor een operatie op je ziekenhuisbed ligt:
“Goedemorgen mevrouw, ik begrijp van de verpleegster dat u zich zorgen maakt over deze ingrijpende operatie. En laten we eerlijk zijn: u bent nu opgenomen in het beste ziekenhuis van het land, met een track record van duizenden succesvolle hartoperaties, maar daar heeft u nu weinig aan. U heeft natuurlijk gelijk: het kan altijd fout gaan. Die apparatuur is zo gevoelig voor een storing tegenwoordig. U kunt ook heel makkelijk een infectie oplopen op de operatietafel. Garanties bestaan niet, helaas. Goed, daar is de narcosearts — we zien elkaar hopelijk aan de andere kant weer!”
Andere jobs die Toto beter links kan laten liggen: kandidaat-premier (“Nou, meneer Pauw, het is wel heel makkelijk om te suggereren dat wij met 56% van de stemmen even een regering kunnen vormen”) en Rolls-Royce dealer (“Uiteraard is onze nieuwe Phantom Super Spur de meest luxueuze auto ooit gebouwd, maar ik zou toch ook de Suzuki Alto niet uit willen vlakken”).
Wat betekent dit alles? Dat het mij niet zou verbazen als Mercedes in Canada het hele veld op een ronde zet. Zeg niet dat u niet gewaarschuwd bent.
Alle tekst: © Jeroen Demmendaal